Kouluttaja

Hei, olen Voicefulnessin kehittäjä ja kouluttaja Anne Tarvainen (FT). Olen laulaja, lauluntutkija ja äänikouluttaja.

 

Kirjoitin väitöskirjan aiheesta "laulajan ääni ja ilmaisu" Tampereen yliopistossa vuonna 2012. Kehitin siinä kehotietoista lähestymistapaa laulajan äänen kuuntelemiseen. Tällä hetkellä teen tutkimusta kuurojen, laulutaidottomien ja ääniongelmaisten laulajien esteettisestä kehotietoisuudesta.

Olen opettanut kevyen musiikin laulamista vuodesta 1998 ja äänenhuoltoa, rentouttavaa ääntä ja ääni-improvisaatiota vuodesta 2001 lähtien. Erityisosaamisalueitani ovat kehotietoisuuden harjoittaminen, ääneen liittyvä tunnetyöskentely, äänentuoton fysiologia, läsnäolon ja herkkyyden merkitys äänenkäytössä sekä ihmisäänen rentouttavat ja eheyttävät vaikutukset.

Olen kehittänyt kehotietoista ääntä vuosien varrella niin opettamisen kuin omien äänikokemusteni myötä. Vuonna 2017 kirkastin nämä ideat kokonaisuudeksi, josta kehittyi Voicefulness.

Kiinnostuin äänentuoton fysiologiasta ja kehotietoisuudesta jo 90-luvulla, jolloin kärsin ääniongelmista kielihermon vammautumisen vuoksi. Luulin, etten enää koskaan laulaisi. Perinteiset ääniharjoitteet auttoivat, mutta vasta kehotietoisuuden mukaan ottaminen harjoitteluun vei minua eteenpäin ääneni kuntoutumisessa.

Laulaminen ei ole ollut minulle muutenkaan helppoa. Olen erityisherkkä, esiintymisjännittäjä, perfektionismiin taipuvainen ja sairastan refluksitautia, joka on haastavaa äänelle. Kehoni ei siis ole mikään ideaali laulajan keho.

 

Läsnäolevan ja hyväksyvän tietoisuuden avulla olen kuitenkin onnistunut luomaan luottamuksellisen suhteen omaan kehooni ja ääneeni. Olen ymmärtänyt, että äänentuoton ei tarvitse olla suoritus vaan se voi olla voimauttava, hyvältä tuntuva ja turvallinen tila, jossa saan vapaasti olla oma itseni.

 

Tätä oppia haluan jakaa myös muille Voicefulnessin avulla.

AT__B070154 small H800px.jpg