top of page

KOULUTTAJA

Hei, olen Voicefulnessin kehittäjä ja kouluttaja Anne Tarvainen (FT). Toimin myös lauluntutkijana, laulajana, psyykkisenä valmentajana ja Movingness®-opettajana. Elämäntehtäväni on auttaa kehonsa kadottaneita löytämään takaisin omaan kehoonsa äänen ja liikkeen avulla. 
wix rinkula 001.png

Omat haasteet menetelmän taustalla

Kiinnostuin ihmisäänestä ja kehotietoisuudesta 1990-luvulla, kun kärsin ääniongelmista kielihermoni vammautumisen vuoksi. Luulin, etten enää koskaan laulaisi ja puhuminenkin oli ajoittain raskasta. Perinteiset ääniharjoitteet auttoivat, mutta erityisesti kehotietoisuuden, läsnäolevan asenteen ja vapaan äänen ottaminen mukaan harjoitteluun alkoi viedä minua eteenpäin kuntoutumisessani. 
 

Pian huomasin, että tietoinen äänessä oleminen vaikutti positiivisesti kehoni ja mieleni hyvinvointiin laajemminkin. Se rauhoitti ylivirittynyttä hermostoani, palautti minut jatkuvasta ajatusten virrasta kehooni, toi turvan tunnetta esiintymistilanteisiin, auttoi hyväksymään hankaliakin tunteita ja kehitti kykyäni olla läsnä tässä hetkessä. 

Laulaminen ja sosiaalinen äänenkäyttö ei ole ollut minulle helppoa. Erityisherkkyys, aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, homealtistus ja refluksitauti ovat tuoneet monia kehollisia ja äänellisiä haasteita elämääni. Koen kuitenkin, että kehotietoisuuden harjoittamisen myötä olen löytänyt itselleni tilaa omassa kehossani. Tästä tilasta käsin on helpompi kohdata maailma ja muut ihmiset äänellisesti.

Tutkimus- ja opetustyö

Vuonna 2012 väittelin tohtoriksi Tampereen yliopistosta aiheenani laulajan ääni ja ilmaisu. Kehitin väitöskirjassani lähestymistapaa laulajan äänen kuuntelemiseen empaattisesti koko keholla. Viime vuosina olen tehnyt tutkimusta myös kuurojen, laulutaidottomien ja ääniongelmaisten laulajien esteettisestä kehotietoisuudesta. Tällä hetkellä kirjoitan tietokirjaa ihmisäänen hyvinvointivaikutuksista.​

 

Olen aiemmin opettanut kevyen musiikin laulamista ja äänenhuoltoa sekä rentouttavaa ääntä ja ääni-improvisaatiota. Erityisosaamisalueitani ovat kehotietoisuuden lisäksi äänentuoton fysiologia, ääneen liittyvä tunnetyöskentely, läsnäolon ja herkkyyden merkitys äänenkäytössä sekä ihmisäänen rentouttavat ja eheyttävät vaikutukset.​

 

Lähestymistapoja ääneen ja kehotietoisuuteen olen kehittänyt 2000-luvun alusta saakka niin opettamisen kuin omien äänikokemustenikin parissa. Vuonna 2017 kirkastin nämä ideat kokonaisuudeksi, josta kehittyi Voicefulness.

 

Voicefulnessia olen saanut opettaa jo reilusti yli 200 osallistujalle 12 paikkakunnalla aina Rovaniemeltä Helsinkiin. Lisäksi olen kouluttanut ryhmiä netin välityksellä.​

 

Läsnäolevan ja hyväksyvän tietoisuuden avulla olen onnistunut luomaan armollisemman suhteen omaan kehooni ja ääneeni. Olen ymmärtänyt, että äänentuoton ei tarvitse olla suoritus vaan se voi olla voimauttava, hyvältä tuntuva ja turvallinen tila, jossa saan vapaasti olla oma itseni.

 

Tätä oppia haluan jakaa myös sinulle Voicefulnessin avulla.

Millaisia Voicefulness-kursseja on tarjolla?

Tutustu alla olevista linkeistä tarkemmin Voicefulness-peruskurssiin ja Voicefulness-jatkovalmennukseen. Kurssikalenterista näet tulevat koulutukset.

bottom of page