top of page
SCR-20230517-oipj_edited.jpg
VF_logo-kehys_W_200x200.png

VOICEFULNESS® -BLOGI

Voihan VOC! Mitä se on?

Päivitetty: 20. elok. 2018

Olen homealtistuksen jälkiseurauksena herkistynyt VOC-yhdisteille. Miten homeoireet vaihtuivat VOC-oireiksi? Mitä VOCit ovat ja miten niitä kaupataan meille remonttimateriaalien myötä? Miten VOCeista voi yrittää päästä eroon? Entä miten VOCit vaikuttavat äänityöläisen elämään?


Kirjoitan tätä tekstiä täysin maallikkona. Olen itse lauluntutkija, laulaja ja äänikouluttaja. Siinä mielessä VOC-herkistyminen koskettaa työtäni, että se aiheuttaa ääniongelmia sekä vaikeuttaa ajattelutyön tekemistä. Olen itsekin vasta tutustumassa VOC-aiheeseen, mutta haluan silti jakaa kokemuksiani ja tietoa, jota olen tähän mennessä löytänyt.


Haluan jakaa tätä tietoa myös muille oman äänensä hyvinvoinnista kiinnostuneille, sillä tyypillisiä VOC-oireita ovat muun muassa limakalvojen ärsytysoireet, jotka voivat aiheuttaa ääniongelmia.


Homeoireista VOC-oireisiin


Miten huomasin VOC-herkistymisen? Hometalosta poismuuton jälkeen osa oireistani poistui mutta osa jäi ja uusiakin oireita ilmaantui. Tämä aiheutti melkoista ahdistusta. Olimme muuton yhteydessä jo laittaneet suuren osan omaisuuttamme kaatopaikalle – sen lisäksi, että olimme myös menettäneet rakkaan kotimme. Ainut lohtu oli, että kyseessä oli vuokrattu talo, ei oma. Oireiden jatkuessa olo oli lähes epätoivoinen: eikö tämä lopu koskaan? Homeoireina olivat olleet muun muassa nielutulehdukset, kuume, väsymys ja aivosumut, nivelkivut ja ihottuma. Loppuvaiheessa olin vuoden verran sairauslomalla. Lääkäri ei uskonut home-epäilyjämme, joten päätös muutosta pitkittyi. Lopulta kuitenkin saimme paikalle homekoirat ja asia oli sillä selvä. Muutimme toiselle paikkakunnalle melko uuteen kerrostaloasuntoon. Siellä alkoivat vaivata nenän ja suun limakalvojen kuivuus, äänen käheys, silmien rähmiminen, nenän vuotaminen ja hermoston ylivireys. Myös pieni kuume ja voimattomuus vaivasivat yhä. Oireet helpottuivat, kun poistuin asunnosta ja voimistuivat aina asuntoon palatessani. Asuntoon palatessani pystyin haistamaan “uuden asunnon tuoksun”. Huomasin myös, että ilman kostuttaminen ei poistanut oireita. Asunnossa oli koneellinen ilmanvaihto, jossa sekä tuleva että poistuva ilma kulkivat koneen kautta. Asunnossa ei siis ollut juurikaan korvausilmaventtiilejä. Ilmeisesti ilmanvaihto oli säädetty alipaineiseksi ja se veti ilmaa talon rakenteiden läpi tuoden sieltä haitallisia yhdisteitä sisäilmaan. Kesäaikaan oireet helpottivat, kun pystyimme pitämään ikkunoita ja parvekkeen ovea auki. Nyt olemme muuttaneet vanhaan omakotitaloon, jossa ilmanvaihto on onneksi painovoimainen. Vanhat muovimatot ja niiden liima aiheuttavat kuitenkin VOC-päästöjä. Vaikka oireet ovat nyt paljon lievemmät kuin aiemmassa asunnossa, aiomme silti tehdä lattiaremontin. Hartaana toiveena on koti, jossa voisi asua oireettomana.


Mitä VOCit ovat?


VOCit (Volatile Organic Compounds) ovat haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Niitä haihtuu sisäilmaan muun muassa rakennus- ja sisustusmateriaaleista, maaleista, kalusteista, tekstiileistä sekä pesu- ja puhdistusaineista. Erityisesti rakennusmateriaalit ovat merkittävä VOC-päästöjen aiheuttaja. (1)


VOC-päästöt voidaan jakaa kahteen ryhmään. Ensinnäkin ovat päästöt, joita uudet materiaalit tuottavat ja jotka vähenevät ajan mittaan, kun yhdisteet ovat haihtuneet ilmaan (primääriemissiot). Nämä yhdisteet haihtuvat pois yleensä noin kahden vuoden kuluessa. (2) Esimerkkinä tästä ovat vaikkapa maalattu seinä tai uusi huonekalu, jotka haisevat aikansa, kunnes haju on haihtunut.


Toinen ryhmä ovat päästöt, jotka muodostuvat, kun materiaalit reagoivat kemiallisesti esimerkiksi kosteuden, otsonin tai kuumuuden takia tai jotka kuluvat käytön vuoksi (sekundaariemissiot). (2) Tällaiset päästöt voivat ilmeisesti olla hyvin pitkäkestoisia, jopa jatkuvia.


Esimerkiksi betonilattian tai tasoitteen korkea pH arvo voi aiheuttaa betonia vasten olevaan lattiamateriaaliin kemiallisen reaktion, jonka vuoksi se alkaa hajota ja päästää ilmaan yhdisteitä. (2) Meidän tapauksessamme puolestaan muovimatto ja sen liima altistuvat jatkuvasti lattian ja seinän raosta tulevalle ulkoilmalle, sen kosteudelle ja lämpövaihteluille. Tämä aiheuttaa sen, että niistä irtoaa ilmaan haitallisia yhdisteitä.


Hyvä uutinen tässä on kuitenkin, että yleensä tällainen sekundaarinen VOC-päästö on vähäisempää kuin uusien materiaalien aiheuttama päästö. (1, 2) Tämä selittänee sen, miksi uudehkon kerrostaloasunnon päästöt aiheuttivat minulle voimakkaammat oireet kuin vanhan talon vanhoista materiaaleista leviävät päästöt.


VOCeja myydään remontoijalle


Talon remonttia suunnitellessa olen yrittänyt parhaani mukaan ottaa selvää maalien ja muiden pintamateriaalien VOC-pitoisuuksista. Olen ollut melko järkyttynyt siitä, miten voimakaspäästöisiä materiaaleja on myynnissä ja miten vaikea on löytää vähäpäästöisiä. Kaupat ovat pullollaan halpoja ja tyrmäävän tuoksuisia tuotteita. Erityisesti olen ihmetellyt rautakauppojen henkilökunnan tietämättömyyttä näissä asioissa. Mietin myös sitä, miksi me kuluttajina tyydymme tällaisiin materiaaleihin?


Sen sijaan olen ollut ilahtunut remontoijien tietämyksestä. Meillä on käynyt kolme remonttimiestä katsomassa kohteen ja heistä kaikki tiesivät paljon home- ja VOC-ongelmista. He osasivat kertoa myös julkisen puolen rakentamisen ongelmista, joista suurin on mitä ilmeisimmin raha. Säästöjen nimissä hankitaan huonoja materiaaleja ja tehdään työt liian nopeasti, jolloin materiaalit eivät ehdi kuivua, kun uutta jo laitetaan päälle. (Ks. myös 3.) Mielestäni remontoijat ovatkin sellainen ammattikunta, jonka kokemusta ja tietämystä tulisi hyödyntää paremmin myös sisäilmaan liittyvien lakien ja säädösten suunnittelemisessa.


Remonttia suunnitellessa olen käyttänyt paljon aikaa soittelemalla eri yrityksiin, jotka valmistavat rakennusmateriaaleja. Niissä ollaan oltu yllättävän hyvin perillä omien tuotteiden vaikutuksista sisäilmaan. Asiakaspalvelukin on ollut kautta linjan ensiluokkaista. Uskon myös, että tällaiset puhelut kuluttajilta lisäävät yritysten intoa panostaa myrkyttömämpiin tuotteisiin. Rakennusmateriaalien päästöluokituksia tutkimalla voi välttää pahimmat päästöt. M1-luokan materiaalien tulisi olla vähäpäästöisimpiä. Mutta tässä on syytä tietää, että luokan sisälläkin eri tuotteilla on melko erilaisia päästömääriä. Lisäksi ihmettelen sitä, miksi isotiatsolinoneja sisältäviä tuotteita on hyväksytty Allergia- ja astmaliiton suosittelemiksi tuotteiksi. Ne ovat kuitenkin jo pieninä pitoisuuksina herkistäviä säilöntäaineita (4).


Jos mahdollista, tuotetta kannattaa ensin kokeilla pienissä määrin. Itse sain kaupasta lattiamateriaalia kotiin nuuhkittavaksi. Maalifirma puolestaan laittoi näytepurkin maalia, jota voi kokeilla vaikka irralliselle laudanpalalle. Toki tulee muistaa, että tuotetta tulee remontissa yleensä laajoille pinta-aloille ja altistuminen on paljon suurempaa, kuin pienen näytepalan kanssa.


Millaisiin materiaaleihin me sitten olemme päätyneet remontissamme? Kirjoitan siitä lisää myöhemmin. Tässä kohtaa mainittakoon, että ainakin Pergon vinyylilankku ja Colorian Forte Sensitive pohja- ja seinämaalit pääsevät kokeiluun. Niitä on kehuttu myös Facebookin MONIKEMIKAALIYLIHERKÄT MCS -ryhmässä.

Miten VOCeista pääsee eroon?


Se, mitä tähän saakka olen saanut tietooni VOCeista on, että tuulettamalla, hyvällä ilmanvaihdolla ja pesemällä voi edesauttaa näiden yhdisteiden poistumista uusista tuotteista ja materiaaleista. Olen nähnyt myös ilmanpuhdistimia käytettävän sisäilman puhdistamiseen. Jos vanhat materiaalit päästävät VOCeja ilmaan ja jos ilmanvaihdon lisääminen ei auta, tulee vakavasti harkita materiaalien poistamista. (Ks. myös 5.)

VOCeihin törmää nykyään monessa paikassa. Vaihtoehtona on vältellä VOC-pitoisia paikkoja tai yrittää jotenkin tulla toimeen oireidensa kanssa. Onneksi itselleni tämä jälkimmäinen vaihtoehto on ainakin vielä mahdollista. Pahimmillaan herkistyminen voi kuitenkin johtaa huomattavaan elämänlaadun alenemiseen ja sosiaalisen elämän köyhtymiseen (ks. esim. 6).


Tiedän, että joillakin ihmisillä oireet ovat kotioloissakin lähes sietämättömät. Toisaalta olen kuullut, että oleskelu myrkyttömissä tiloissa voi lieventää herkistymisalttiutta. Käsittääkseni VOC-altistuksen oireet voivat poistua kokonaan hyvinkin pian, kun altistus loppuu, mikäli altistuminen ei ole aiheuttanut kroonista sairastumista.


VOC-oireet osana äänityöläisen elämää


Äänityöläisen kannalta VOC-herkistyminen on haastavaa, jos ääntä joutuu käyttämään päästöisissä tiloissa. Tässäkin tapauksessa kehon ja äänen pitäminen hyvässä kunnossa auttaa. Äänen tuottaminen koko keholla vain kurkunpään lihasten sijaan antaa käheälle ja rosoisellekin äänelle tukea. Vapaa-ajalla kannattaa "tuulettaa" elimistöä liikkumalla luonnossa puhtaassa ilmassa.


Suurin työ itselläni on ollut psyykkisellä tasolla: miten oppia elämään äänen kanssa, joka saattaa pettää hetkenä minä hyvänsä? Hyväksyvän ja armollisen asenteen opettelu on ollut tärkeässä roolissa. Ääntä kannattaa käyttää myös huonoina päivinä, mutta hellävaraisesti. Itse teen kevyitä Voicefulness-harjoituksia sellaisina päivinä, kun laulaminen tai puhuminen tuntuvat työläiltä. Opettelen aistimaan omaa ääntäni ja sen muuttuvia piirteitä. Haen tällaisinakin hetkinä läsnäolevaa tilaa, jossa en taistele ääntäni ja kehoani vastaan vaan asetun rauhassa aistimaan niitä.


Lähteet


(1) Rundt, Anne-Rita & Backlund, Peter & Paakkola, Katja (2005) Sisäilman hajut ja orgaaniset epäpuhtaudet. Työterveyslääkäri 2005; 23(2):156-163. https://www.ebm-guidelines.com/dtk/shk/avaa?p_artikkeli=ttl00208 (luettu 18.8.2018) (2) Nenonen, Mika & Savela, Jari (2015) Betonirakenteen lämpökäsittelyn vaikutus VOC päästöjen alenemiseen. Opinnäytetyö. Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio. http://www2.uef.fi/documents/976466/2568699/NenonenSavela_virallinen2015.pdf/5acb3d1a-0161-4174-a72f-9eb26ca0c7cf (luettu 18.8.2018)


(3) Mansikkamäki, Enni (2017) Uusi mörkö rakennuksissa: voc – Remontti pientalossa voi maksaa jopa satoja tuhansia euroja. Aamulehti 16.3.2017. https://www.aamulehti.fi/kotimaa/uusi-morko-rakennuksissa-voc-remontti-pientalossa-voi-maksaa-jopa-satoja-tuhansia-euroja-24346672/ (luettu 18.8.2018)


(4) Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry. MI ja MCI. https://www.allergia.fi/kemikaalit/sailontaaineet/mi-ja-mci/ (luettu 18.8.2018)



(6) Mintturose (2016) Mitä MCS tarkoittaa minun elämässäni? Multiple Chemical Sensitivity. Blogikirjoitus 3.10.2016. http://minttulassa.blogspot.com/2016/10/mita-mcs-tarkoittaa-minun-elamassani.html (luettu 18.8.2018)


bottom of page