top of page
SCR-20230517-oipj_edited.jpg
VF_logo-kehys_W_200x200.png

VOICEFULNESS® -BLOGI

Miten kehotietoisuus voi auttaa sinua haastavissa vuorovaikutustilanteissa?

Tuntuuko keskustelun jälkeen joskus siltä, kuin ylitsesi olisi kävelty? Harmittaako, että toisen ihmisen tunnereaktio sai sinut pois tolaltasi? Pyöritteletkö mielessäsi toistuvasti menneitä kohtaamisia, joissa tuli korotettua ääntä puolin ja toisin?

Me ihmiset olemme herkkiä toistemme tunteille. Keskustelukumppanin pienetkin eleet ja äänenpainot saavat olon joskus tuntumaan tukalalta. Puhumattakaan ilmiriidoista joiden jälkeen voi mennä pitkäänkin, ennen kuin tilanne omassa tunnemaastossa on tasaantunut.

Mistä voi löytää vahvuutta kohdata haastavat vuorovaikutustilanteet niin, että ne eivät veisi kaikkia voimia?


Tunteet ovat kehollisia aistimuksia

Kehotietoisuutta harjoittamalla löydät omasta kehostasi tilaa itsellesi. Kehotietoisuus on se tila, jossa koet keholliset aistimukset ja tunteet. Jos sinulla on olo, että tunteet ottavat sinusta helposti vallan tai että joudut usein muiden ihmisten tunteiden vietäväksi, niin kehotietoisuuden harjoittaminen voi auttaa.

Kehotietoisuuden kehittyessä opit kohtaamaan ja hyväksymään omat tunteesi sellaisina, kuin ne tuntuvat kehossasi. Opit sietämään paremmin myös ikäviä tunteita. Kun huomaat, että tunteet ovat kehollisia aistimuksia, esimerkiksi pakahtumisen, raskauden, ahtauden tai laajenemisen tuntemuksia kehossasi, ne eivät tunnu enää niin ylivoimaisilta. Ne on mahdollista tuntea läpi, rauhassa ja hyväksyen.

Huomaat myös pian, että nämä tuntemukset muuttuvat ajan myötä. Ennemmin tai myöhemmin raskauden tunne alkaa keventyä ja ahtaus avartua. Levoton värinä voi tasaantua ja puuduttavaan yksitoittoisuuteen voi tulla liikettä.


Vapauta tunteet hetkeksi mielen luomista merkityksistä


Kun keskityt tuntemaan tunteen kehossa konkreettisena kehollisena aistimuksena, silloin vapautat tunteen mielen luomista merkityksistä. Antamalla tunteen keholliselle kokemukselle aikaa lopetat tunteen ruokkimisen ja lietsomisen omalla ajattelullasi. Kehotietoisuudessa on vain aistimuksia. Niiden suhdetta muihin ihmisiin, tekemisiin ja sanomisiin ei tarvitse miettiä.

Opit myös kohtaamaan omat reaktiosi muiden ihmisten tunteisiin. Alat ymmärtää, että sinun kehosi, tunteesi ja reaktiosi ovat sinun aluettasi. Oivallat, että olet itse vastuussa tästä alueesta. Samalla voit helpottua huomatessasi, että muut ovat vastuussa omista tunnemaastoistaan. Sinun ei tarvitse välttämättä tuntea heidän tunteitaan tai kantaa heidän taakkojaan.

Harjoita kehotietoisuutta

Kehotietoisuutta kannattaa harjoittaa säännöllisesti. Yksinkertaisimmillaan se on sitä, että viet huomion kehosi sisäpuolelle ja opit tulemaan tietoisemmaksi sieltä löytyvistä aistimuksista. Kehotietoisuuden harjoittaminen ei ole ponnistelua tai yrittämistä. Päinvastoin, se on pysähtymistä ja sallimista. Harjoitus palauttaa ja lataa. Se antaa kaivatun lepotauon arjen keskelle.

Kehotietoisuuden harjoittamisesta ei kannata välttämättä tehdä itselleen sen suurempaa projektia. Riittää, että alat keskellä elämääsi ottamaan taukoja. Tämä voi tapahtua bussipysäkillä, työpöydän ääressä tai kaupan jonossa. Aluksi voi olla vaikeaa saada tuntumaa kehon sisäpuolelle. Tällöin kannattaa harjoittamiseen käyttää enemmän aikaa. Voit sulkea silmäsi ja käydä kehoa läpi hitaasti varpaista päälakeen saakka. Vähitellen alat tulla yhä tietoisemmaksi tuntemuksista ja tunteista kehossasi. Vähitellen nämä tuntemukset ja tunteet tulevat sinulle yhä tutummiksi. Hankalatkin tunteet alkavat tuntua turvallisemmilta. Niitä ei tarvitse enää painaa piiloon.


Kehotietoisuus tuo selviytymiskeinoja vaikeisiin tilanteisiin


Kun kehotietoisuutta on harjoittanut jonkin aikaa, voi sitä alkaa hyödyntää erilaisissa arjen tilanteissa – myös niissä vaikeissa. Kun huomaat, että olosi alkaa muuttua tukalaksi kesken keskustelun, voit havainnoida kehosi reaktioita sallivasti ja lempeästi. Näin et jätä itseäsi tunteiden vietäväksi vaan olet läsnä itsessäsi aistimassa näitä tunteita.

Tällainen näkökulman vaihdos kuulostaa ehkä pieneltä, mutta kokemuksessa muutos voi olla merkittävä. Tunne ei olekaan enää jotain sinua suurempaa, joka vie sinut mukanaan vaan tunne on jotakin, joka mahtuu sinuun ja tapahtuu sinussa. Se ei uhkaa omaa olemassaoloasi. Vaikka se tuntuisi hyvinkin epämiellyttävältä, sinä olet yhä tässä, aistimassa tätä tunnetta. Et ole kadottanut itseäsi tunteeseen.

Jos tilanne on vaikea ja omat tunteesi hyvin voimakkaat, voit hakeutua hetkeksi pois tilanteesta. Esimerkiksi vessa voi olla hyvä paikka, johon voit sulkeutua hetkeksi, laittaa silmät kiinni ja tietoisesti aistia tunnetta omassa kehossa. Näin voit palauttaa taas itsellesi hetkeksi menetetyn oman tilasi.


Kehotietoisuus auttaa puhumaan omasta tilastasi käsin


Kun säilytät oman tilasi, voit puhua omasta tilastasi käsin. Vaikeakin viesti menee paremmin perille, kun se on sanottu tasapainoisesti. Kaaoksesta käsin kontrolloimattomana reaktiona lauottu viesti ei välttämättä tavoita kuulijaa, jos kuulija kokee viestin ilmaisemiseen käytetyn tunteen uhkaavana.

Kun olet valmis hyväksymään omat reaktiosi ja tunteesi, sinun ei tarvitse enää syyttää toista niistä. Kun et enää reagoi holtittomasti toisen ihmisen tunteeseen, voit myötätuntoisemmin seurata ja ymmärtää sitäkin. Sinun ja toisen väliin tulee tilaa, jossa on mahdollista antaa asioiden tapahtua myös toisin – ei aina sen saman vanhan kaavan mukaan.

Kehotietoisuuden harjoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Sen tuoma muutos elämään on kuitenkin vaivan arvoinen. Parhaimmillaan luottamus omaan itseesi ja muihin ihmisiin kasvaa. Perusturvallisuuden tunne lisääntyy ja uskallat mennä haastaviinkin tilanteisiin tietäen, että vaikeissakaan tilanteissa et kadota itseäsi.


Comments


bottom of page